Recent Posts

Education[combine]

Sport[slider]

Facebook

Blog Archive

Yazar Hakkında

Recent Posts

En Yeniler

Text Widget

Fashion[oneright]

Technology[oneleft]

Business[three](3)

Sticky News[hot](3)

Health[two]

Science[dark](3)

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *

Labels Cloud

Page

Side Ads

[3,recent-posts]

Comments

5/slider-recent

Türkçe Paragraf Netleri Nasıl Arttırılır?

18 Nisan 2017 Salı

Paragraf Soruları Neden Yapılamaz?

Düşünüldüğünde Türkçenin yarısını alan paragraf sorularını çözmek için yapmanız gereken tek şey verilen paragrafı okuyup cevaplamaktır, değil mi? Bunu üniversiteye geçecek bir öğrenci değil, ilkokul öğrencisi bile yapabilir. Dışarıdan bakan bir insan için bu kadar basittir. Ancak yüz altmış sorunun en az yüz yirmisiyle ilgilendiğiniz bir sınavda dikkatinizi toplamak çok zordur. Sadece soruya odaklanmak, diğer dersleri düşünmemek, başınıza ağrılar girmesine engel olmak…
Okuduğunuz şeyi anlayabilmeniz için beyninizi tüm telaşlardan uzak tutmanız gerekmektir. Bir an için başka bir şey düşünseniz yarım yamalak okuduğunuz bir şıkkı işaretlemek için farkında olmadan ikna edilmiş olursunuz, bir daha okumakla uğraşmak istemezsiniz.

Sürekli Dinamik Olmak ve Krizlerden Uzak Durmak

     Ardı ardına verilen paragraf soruları bir süre sonra uykunuzu getirecek ve okuduğunuzu iyice anlamamaya başlayacaksınız.  İnsan vücudu özellikle panik anında yaptığı hiçbir şeyi anlamadığı için bir anda çile çekmeye başlarsınız ve bundan kurtulmamanız gözünüzün önündeki cevapları görmemenize neden olur. Özellikle kendinizi bundan uzak tutmalısınız. Nasıl? Kendinize cevabın sürekli gözünüzün önünde olduğunu ve ancak sakin olursanız o cevaplara ulaşabileceğinizi söylemelisiniz. Her soruyu esneyerek değil ayrı bir özveriyle okumalısınız. Her soruya sanki karşılaştığınız ilk paragraf sorusuymuş gibi davranırsanız, yazanlar ilginizi çekiyormuş gibi davranırsanız paragraf soruları kabus olmaktan çıkacaktır.

Gidin Ve Zor Bir Kaynak Bulun!

Herhangi bir derse çalışırken gidip neredeyse en basit kaynaklarla çalışmaya başlanır ancak Türkçe için bunun tam tersiyle de başarı elde edilir. Bir süre sonra sıradanlaşmaya başlayacak paragraf sorularının zoru da kolayı da sıkıcı bir hal alacaktır. Ancak en başta zor bir kaynakla başlarsanız çözdüğünüz orta seviyedeki sorular bile kolay gelecektir. Buradaki mesela zor soruları çözüp çözememeniz değildir. İlkokuldaki bir çocuğa ‘x’ içeren bir denklem yazsanız ne kadar zor olduğunu düşünür ve kendi dersleri bir an ona kolay gelir. Zor bir kaynakla başlamada beyninize verilen sinyalde aynı budur. Daha zorunu görmek orta seviye ve başlangıç seviyesindeki soruları çözmenizde yardımcı olur.

Bol Soru Çözüp Kendi Yolunuzu Bulmak

Hiçbir konu anlatımında, paragraf soruları için şunu öyle çözün şunu böyle çözün gibi konu anlatımları bulunmaz. Sadece nelere dikkat etmeniz gerektiği, nelerin altını çizmeniz gerektiğinden bahsedilir. Bol soru çözüp, bol pratik yapmak, soru kalıplarına nasıl yaklaşacağınızı öğrenmek bir soru karşısında uzunluğu veya zorluğu fark etmeksizin telaş yapmanızı önler. Nasıl davranmanız gerektiğini bildiğiniz bir soru korkutmaz.
Paragraf sorularını; korkmadan, gelişigüzel bir cevabı işaretlemeden, her şıkkı okuyarak çözerseniz doğru yolda olduğunu hissedeceksiniz. Elinizin ayağınızın tutuştuğu dakikalarda doğru cevabı aramak yerine, diğer şıkların neden olmayacağını düşünerek onları eleyebilirsiniz. İlk paragraf sorusu yerine son paragraf sorusundan başlayabilirsiniz. Önemli olan kendi yolunuzu bulmak ve tüm dikkatinizi soruya verdiğinizden emin olmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder